luni, 8 august 2016

MyFitnessPal - aplicatie geniala in controlul zilnic de calorii

Buna tuturor!
      Astazi o sa va vorbesc despre o aplicatie descoperita saptamana trecuta! Se numeste MyFitnessPal si e geniala. O puteti instala pe telefon aici sau va puteti face cont aici.
      In primul rand trebuie sa va inregistrati. Apoi trebuie sa stabiliti care este greutatea si inaltimea actuala si care este greutatea la care doriti sa ajungeti, numarul de kg care doriti sa-l pierdeti pe saptamana si astfel, aplicatia va calculeaza care este numarul de calorii ce trebuie sa le consumati intr-o zi.
Zilnic pe ecran o sa va apara asa:
Apasand Food, se va deschide o fereastra care e impartita astfel:

In momentul in care apasati Add food va apare o fereastra in care puteti scrie numele produsului cautat (atat in limba romana cat si in engleza):

Utilizatorul poate introduce numele produsului alimentar sau poate scana codul de bare pentru a găsi produsul într-o bază de date mare, de peste 5 milioane de produse alimentare sau poate selecta produse alimentare dintr-o lista de alimente cel mai frecvent consumate. Apoi va trebui sa selectati cantitatea din acel produs pe care doriti sa o consumati.

Fiecare produs adaugat are explicatii detaliate privind: caloriile, grasimile, colesterolul, carbohidratii, proteinele, vitaminele etc.
O alta chestie interesanta este ca puteti adauga propriile retete culinare. Adaugati ingredientele, cantitatile si aplicatia va va calcula caloriile.

Aici este un exemplu al unei retete adaugate de mine:

MyFitnessPal are si diferite exerciții fizice. Utilizatorul poate introduce numărul de minute și caloriile consumate se adaugă la numărul total de calorii pe care utilizatorul ar trebui să mănânce pe zi.
Aplicatia a fost evaluata ca fiind cel mai bun si eficient program gratuit (cu 83 de puncte), în satisfacția generala a utilizatorilor privind întreținerea corporala, de conștientizare a consumului numarului de calorii și de varietatea de alimente consumata.
Privesc acest program nu neaparat pentru a slabi enorm de mult, ci mai ales pentru a controla si constientiza numarul de calorii pe care le consum zilnic. Am slabit cu ajutorul dietei Rina. Acum mai mult as vrea sa ma mentin si ma gandesc de 2 ori daca merita sa mananc un corn cu ciocolata care are 350 kcal/80 g, cand toata ziua trebuie sa consum 1,400 kcal.
Sper ca v-am facut curiosi despre aceasta aplicatie!


vineri, 5 august 2016

Primul ajutor la pisica (partea a 2-a)



Buna tuturor!
      Asa cum v-am promis, astazi voi detalia: sufocarea, febra, fractura, paralizia, otravirea, convulsiile si varsaturile la pisica.
1.      Sufocarea
Sufocarea apare atunci cand un obiect strain se blocheaza la deschiderea traheei si impiedica aerul sa intre in plamani. Din fericire, sufocarea la pisici este mai rar intalnita. Dar ce este de facut in cazul in care pisica dumneavoastra se inneaca?
·      Daca pisica poate respira partial, incercati sa o tineti calma si mergeti de urgenta cu ea la veterinar. Acesta, cu ajutorul unor instrumente speciale, poate extrage obiectul din gura pisicii.
·      In cazul in care aveti o pisica foarte linistita, care nu musca, puteti extrage dumneavoastra obiectul cu ajutorul degetelor sau al unei pensete. Faceti acest lucru doar daca pisica e linistita si nu aveti un veterinar disponibil.
In cazul in care pisica nu este constienta:
·      Puneti ambele maini pe pieptul pisicii si apasati de 3-4 ori. In cazul in care obiectul nu iese, apasati pieptul pisicii in continuare.
·      Odata ce corpul strain a iesit, efectuati manevra de respiratie gura la gura.

2.       Febra
Daca pisica se comporta ciudat, fata si urechile ii sunt fierbinti, este posibil sa aiba febra. Temperatura normala a corpului unei pisici este de la 38°C pana la 39°C. Daca tempetarura e mai mare de 39°C inseamna ca pisica are febra. In cazul in care pisica atinge temperatura de 40°C, viata ei este in pericol si trebuie sa luati masuri imediate. Ar fi indicat sa aveti in casa un termometru electric si sa incercat sa ii luati temperatura rectala.
Ce puteti face?
·      In cazul in care temperatura este mai mare de 40°C udati pisica cu apa la temperatura camerei si asezati-o in fata unui ventilator.
·      Mergeti de urgenta cu ea la veterinar.
Ce nu trebuie sa faceti?
·      Nu folositi apa foarte rece sau gheata. Apa la temperatura camerei este cea indicata.
·      Incercati sa nu o raciti prea tare. Pisicile au corpurile mici si pierd repede din temperatura. Incercati sa ii luati temperatura pana ajungeti la 39°C. In momentul acesta, opriti toate manevrele de scadere a temperaturii.
·      Nu ii administrati niciun medicament de uz uman ca aspirina sau ibuprofenul. Sunt otravitoare pentru pisici.

3.       Fractura
Simptomele unei fracturi (os rupt) inseamna pentru pisica durere, incapacitatea de a misca o labuta. O fractura deschisa este asociata cu sangerari. Fractura inchisa lasa pielea de la suprafata intacta, fara nicio sangerare.
Ce puteti face?
·      Apropiati-va cu atentie de pisica si incercati sa controlati sangerarea daca este prezenta (vezi sangerarea);
·      Acoperiti rana cu un pansament steril sau orice bucata de bumbac curata;
·      Incercati cat puteti sa tineti pisica calma;
·      Transportati de urgenta pisica la veterinar, incercand sa o tineti cat puteti nemiscata. Cea mai simpla metoda de a tine pisica nemiscata este sa o infasurati intr-un prosop sau in mai multe prosoape. O va imobiliza.
Ce nu trebuie sa faceti?
·      Nu incercati niciodata sa va ocupati dumneavoastra de fractura. Este posibil ca pisica sa va muste sau sa inrautatiti rana;
·      Nu incercati sa dezinfectati rana decat daca ati luat legatura cu un veterinar si va indruma cum si cu ce sa o faceti;
·      Nu administrati niciodata medicamente de uz uman.

4.       Accident vascular cerebral de căldură
Se poate intampla ca corpul pisicii sa fie expus unei surse intense de caldura, unui spatiu neventilat indeajuns cum ar fi masina sau alte spatii mici si injuste.
Simptomele unei astfel de afectiuni sunt: respiratie ingreunata, agitatie, salivare excesiva, confuzie si chiar moarte.
Ce puteti face?
·      Indepartati pisica din acel loc calduros;
·      Incercati pe cat posibil sa luati tempetarura rectala cu ajutorul unui termometru electric;
·      Incercati sa reduceti temperatura corpului pisicii (la fel cum am explicat in cazul febrei);
·      Mergeti de urgenta la veterinar.
Ce nu trebuie sa faceti?
·      Nu folositi apa rece sau gheata pentru a reduce temperatura corpului pisicii. Folositi apa la temperatura camerei.
·      Nu lasati niciodata pisica in astfel de spatii, mai ales in zilele foarte calde.

5.       Paralizia
Paralizia este incapacitatea miscarii unor parti din corp (labutele sau coada). Aceasta survine in urma unei lovituri traumatice (de exemplu o cazatura sau lovitura produsa de o masina). De asemenea, mai poate aparea atunci cand pisica are probleme cu inima, astfel formandu-se cheaguri de sange care ajung la extremitati.
Ce puteti face?
·      Apropiati-va cu grija de pisica. Faptul ca nu se poate misca, nu inseamna ca nu are dureri puternice.
·      Incercati pe cat posibil sa tineti pisica calma;
·      Transportati pisica la veterinar asa cum am explicat in cazul Fracturii;

6.       Otravirea
Otravirea poate aparea prin inghitirea, inhalarea sau in cazul contactului cu substante toxice. De exemplu: substante chimice ce sunt folosite in curatarea casei in care locuiti (incercati sa achizitionati solutii de curatare ce nu contin clor sau alte chimicale periculoase), medicamente de uz uman, plante toxice sau chiar mancaruri toxice.
Ce puteti face?
·      Contactati de urgenta veterinarul;
·      Pastrati toate etichetele de la produsele ca ar fi putut provoca otravirea pisicii;
·      Incercati sa masurati cantitatea de substanta ingerata de pisica si de timpul (ora) contactului cu substanta.
·      Nu incercati sa ii provocati stare de voma prin metode traditionale. Pot fi otravitoare pentru pisici.

7.       Convulsiile
Convulsia este o explozie de mișcări ale corpului necontrolate cauzate de activitatea electrica anormala a creierului.
Ce puteti face?
·      Protejati-va pisica. In timpul unei convulsii se poate rani. Incercati sa o tineti departe de apa sau de locurile unde ar putea cade.
·      Incercati sa inregistrati timpul unei convulsii;
·      Daca convulsia masoara mai putin de 3 minute, nu este o urgenta. Luati legatura cu veterinarul pentru a va spune ce sa faceti;
·      Daca convulsia e intre 3 – 5 minute sau pisica are mai mult de o convulsie pe zi, mergeti de urgenta cu ea la veterinar.

8.       Varsaturile
Varsaturile se intampla frecvent la pisici. Combinate cu diaree, pot duce la deshidratarea pisicii.
Ce puteti face?
·      Indepartati hrana si apa;
·      Luati legatura cu un veterinar;

Ce nu trebuie sa faceti?
·      Nu ii dati pisicii hrana sau apa timp de 6 ore;
·      Nu ii administrati medicamente de uz uman.
Imi doresc din suflet sa va ajute articolul meu si in acelasi timp sa va informeze cat mai clar si corect despre eventualele pericole!
Nu uitati sa cititi cu atentie si partea 1 din postarea anterioara!
Sanatate voua si motzatelor voastre!