miercuri, 8 iunie 2016

Pericolele ce se ascund in jucariile pisicilor

Buna tuturor!


Pisicile au un mod innascut si irezistibil de a se juca. Se stie cum stau la panda, cum topaie sau se infoaie si isi ridica blanita de zici ca sunt tigrisori; cum vaneaza orice de la un pai (cum face a mea), o lumanare de tort, orice bucatica de hartie pe care o gaseste prin casa, pungile de la cumparaturi, vrabiutele si ciorile de la geam … pana la degetele noastre de la maini si picioare. In plus, le place sa ascunda jucariile peste tot, prin cele mai nebanuite locuri din casa.
Pe langa iubirea pentru pisici, mai am o pasiune si anume fluturii. Perdeaua camerei e plina de fluturi ornamentali … scuze ERA plina. Se pare ca nu este doar pasiunea mea ci si a lui Pisiki, "motzata" mea. Mi-a decimat toti fluturii cumparati din diverse parti ale tarii, unii extrem de scumpi si extrem de frumosi, confectionati din pene, cu cristale, sclipici si paiete … o frumusete. In fiecare zi disparea cate unul.
Dintr-o data se facea linste in casa. Ce face Pisiki? Unde e? Ghici?! Scotea din ascunzatorile ei fluturasii si ii rodea. Peste tot numai sclipici si resturi din fluturasii mei. Nu pot descrie ce le facea. Va dati seama ce am simtit dupa ce i-am colectionat ani de zile! M-am resemnat. Asta e!
Pisiki e o pisica de rasa europeana (daca doriti sa cunoasteti povestea "motzatei" mele o puteti citi aici) prin urmare are un caracter zbuciumat sa zic asa: toata ziua se joaca, trece de la o stare la alta (ne musca si in secunda doi isi lipeste boticul de buzele noastre si incepe sa toarca de parca ar fi un motoras), ne maseaza picioarele si mainile. Spre deosebire de motanii persani de la mama, Tity si Bijou care sunt efectiv doua bibelouri de nici macar nu simti ca ii ai in casa, a mea Pisiki isi face simtita prezenta fara indoiala.
 

Revenind la jucariile lor, am citit ca pericolele cele mai mari stau in jucariile cele mai interesante pentru ele. De exemplu panglicile, atele si snururile. Daca un snur este suficient de lung, exista pericolul sa se stranguleze pisica (stiti si voi cu se invart, cum sar sau cum rod snururile). Din greseala snurul se poate agata de ceva si fiind infasurat in jurul gatului pisicii, va dati seama ce se poate intampla.
De asemenea, atele mai micute, penele si bucati mai mici de cauciuc le pot inghiti si acestea provoaca blocaj intestinal. In cazul in care pisica a inghitit partial un snur mai lung, sau observati la baie ca iese din rect o bucata de snur, nu-l trageti! Mergeti direct cu pisica la veterinar. Tragandu-l, puteti provoca pisicii daune intestinale fatale. Asa ca mare atentie pe unde le lasati prin casa.
Pungile din plastic, bilutele si obiectele mici reprezinta intotdeauna risc de sufocare. Pungile din plastic le putem inlocui cu pungi din hartie.
Cand intram intr-un Pet Shop, mereu ne atrag atentia jucariile frumoase pentru pisici: cu soricei, bile, pene, sclipici. Desi soriceii sunt confectionati din materiale sigure, ochii sau mustatile sunt din plastic, deci un pericol de inghitire sau sufocare. Pentru a preveni aceste pericole, inainte de a-i da soricelul sa se joace, indepartati ochii, mustatile sau coada soricelului. Eu asa fac, desi dupa soarecul arata oribil. Ma mir cum de se mai joaca cu el dupa.
Alte jucarii sunt confectionate din plastic (de exemplu bilele) care sunt umplute ori cu sclipici, ori cu diferite lichide sau geluri. Se pot sparge si pisica poate ingera continutul. In cazul in care se intampla asta, mergeti cat de repede cu pisica la veterinar.
Acum, nu trebuie sa devenim paranoici. Majoritatea pisicilor, se pot juca cu astfel de jucarii fara sa pateasca nimic. Este important sa inspectam cu atentie jucariile care i le cumparam si sa supraveghem pisica in timpul jocului.
Putem sa ne intrebam: daca exista atatea jucarii periculoase pentru pisici, de ce le mai lasam sa se joace cu ele?
Timpul lor de joaca este extrem de important pentru o viata sanatoasa si activa. Le tine psihic si fizic sanatoase. Pisicile, se stie, sunt feline, animale carnivore. In salbaticie, ele sunt pradatoare, le place sa vaneze. Face parte din gena lor. O parte din voi, care locuiti la casa, sigur v-ati trezit cu un "cadou" la usa: o vrabiuta, un soricel sau o aratare vanata.
Joaca pentru pisici este o modalitate de a-si elibera energia si de a previni obezitatea.
Nu trebui sa cheltuim multi bani pentru a avea cat mai multe jucarii. Putem sa le confectionam chiar noi. Ele gasesc si prin casa lucruri interesante de a se juca, cum va spuneam si mai sus.



Sper ca v-a placut postarea de astazi. Puteti sa va abonati la blogul meu si sa dati share acestei postari pentru a informa cat mai multi "parinti de motzate" sa afle despre potentialele pericole ale jucariilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu