miercuri, 7 octombrie 2015

Ce spune alimentatia despre noi? Beneficiile rosiilor

Unii spun ca daca mananci picant, vei trai mai mult.
Ca daca mananci carne vei trai cu 10 ani mai putin. Altii spun ca daca mananci legume vei trai 100 de ani.

Totusi ce inseamna o alimentatie sanatoasa si echilibrata?

Inca din adolescenta am fost mereu complexata de felul in care arat. Desi aveam o greutate normala, mi se parea ca sunt grasa uitandu-ma in oglinda. 
In liceu, in facultate ... aceeasi poveste. 
Am aflat de dieta Rina de la una din prietenele mele si apucandu-ma de slabit, m-am documentat despre alimentatie, stil de viata sanatos. Am aflat ca pot manca orice, dar cu moderatie. Am invatat ca micul dejun nu trebuie sa lipseasca, ca mesele la ora fixa sunt esentiale, ca ultima masa sa nu fie dupa ora 18.00 si am descoperit ... legumele.
Cosul de legume ne ofera un calendar foarte util pentru a sti exact ce perioada a anului corespunde cu fiecare leguma. Astfel, putem sti exact ce gasim in piata sau la aprozar.

Fiecare meniu al meu contine legume, mai ales salate. Beneficiile nu au intarziat sa apara: energie mai multa, varietate de gusturi si combinatii, un ten mai luminos. In urmatoarele randuri va voi prezenta beneficiile rosiilor.


Rosiile provin din America de Sud si sunt cultivate de sute de ani pentru gustul lor dulce si aromat si pentru efectele benefice ce le au asupra sanatatii noastre.
Valorile nutritionale pentru 149 de grame de rosii sunt urmatoarele:
·         Calorii - 26,8 kcal
·         Proteine - 1,3 g
·         Vitamina A - 1241 UI (unitati internationale)
·         Vitamina C - 18.9 mg
·         Vitamina E - 0,8 mg
·         Vitamina K - 11,8 mcg
·         Tiamina - 0,1 mg
·         Niacina - 0,9 mg
·         Vitamina B6 - 0,1 mg
·         Acid folic - 22,3 mcg
·         Acid pantotenic - 0,1 mg
·         Colina - 10 mg
·         Betaina - 0,1 mg
·         Grasimi - 0,3 g (0,1 g grasimi polinesaturate, 4,5 mg acizi grasi omega-3, 119 mg acizi grasi omega-6)
·         Calciu - 14.9 mg
·         Fier - 0,4 mg
·         Magneziu - 16,4 mg
·         Fosfor - 35,8 mg
·         Potasiu - 353 mg
·         Sodiu - 7,5 mg
·         Zinc - 0,3 mg
·         Cupru - 0,1 mg
·         Mangan - 0,2 mg
·         Fluor - 3,3 mcg
·         Fitosteroli - 10,4 mg
·         Apa - 141 g
Cele mai importante beneficii ale rosiilor sunt:
- previn si ajuta la vindecarea cancerului, este antibacteriana, protejeaza sistemul imunitar si previne bolile cardiovasculare.
- protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete si previne aparitia melanomului malign.
- previne aparitia bolilor precum Alzheimer.
- intariresc oasele - Vitamina K si Calciul, sunt excelenti factori de fortificare si regenerare a tesutului osos. Licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.
- imbunatatesc vederea datorita vitaminei A ce o contin.
- mentin parul sanatos.
- pierderea excesului de kilograme deoarece sunt sarace in grasimi saturate si calorii.

STIATI CA:
-                     In anii 1700, oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare? Atunci rosia a primit porecla de ‘mar otravitor’. Problema nu erau însă roşiile, ci farfuriile din aliaj de cositor şi plumb pe care acestea erau servite.
-                      China este cel mai mare producator de rosii?
-                      Americanii mananca aproximativ 10 kg de rosii pe an?
-       Rosia poate fi denumita ‘piersica lup’ datorita denumirii sale stiintifice  Lycopersicon lycopersicum?
-                      Rosiile nu trebuie pastrate la frigider? Aerul rece le impiedica sa se coaca. Pentru a fi cat mai gustoase se tin la temperature camerei.
-                      Primele rosii erau galbene?
-                      Exista 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume?
-                      Rosiile din punct de vedere botanic sunt fructe?

In urmatoarea postare va voi prezenta cateva retete pe care le fac destul de des intrucat sunt delicioase.

Alice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu