Folosesc rosiile in majoritatea mancarurilor, atat gatite, in
smoothie-uri cat si in salate. Iubesc aceasta leguma delicioasa si o consum
zilnic.
Iata 5 retete simple pe care le gatesc foarte des.
1.
Bruschete cu rosii si
ardei
– Reteta
pentru 4 persoane-
Ingrediente:
- 1 franzela tip bagheta.
- 5 rosii.
- 1 ardei gras galben.
- 1 ardei gras rosu.
- 4 catei usturoi
proaspat.
- ulei de masline.
- marar proaspat.
- piper, sare.
Mod de preparare:
Taiem
bagheta in felii potrivite care se prajesc intr-o tava bagata in cuptor la
temperatura mare pana cand se rumenesc. Se curata cateii de usturoi si se taie
in lungime. Cand feliile de paine sunt gata, se scot pe o farfurie si apoi se
freaca pe o parte cu usturoi ungandu-se si cu putin ulei de masline. Rosiile se
decojesc apoi se taie in cubulete (de aproximativ 1 cm). Ardeii se taie
cubulete si se amesteca cu rosiile, apoi totul cu ulei de masline, piper si
sare dupa gust. Mararul se toaca marunt si se amesteca cu legumele. Umplutura
obtinuta de aseaza pe feliile de paine. Bruschetele se servesc calde, ca
aperitiv sau la micul dejun.
2.
Rosii si dovlecei la
cuptor cu branza
– Reteta
pentru 2 persoane-
Ingrediente:
-
1 lingura de unt.
-
1 lingura de ulei de masline.
-
1 ceapa mare taiata in felii
mai mare pe lungime.
-
2 catei mai mari de usturoi:
unul il taiati in felii subtiri si unul il tocati.
-
2 rosii mari taiate in felii a
cate 3.5 cm.
-
2 dovlecei taiati in felii a
cate 3.5 cm.
-
1 lingura de rozmarin proaspat tocat.
-
1 lingura de cimbru proaspat tocat.
-
1 cana mare de branza sau
cascaval ras.
-
Sare si piper
Mod de preparare:
Se incalzeste
cuptorul la 190 grade Celsius. Untul si uleiul le incingem intr-o tigaie apoi adaugam feliile de ceapa. Se calesc la
foc mic pana devin aurii. Adaugam feliutele de usturoi si mestecam continuu.
Ceapa calita trebuie imprastiata pe fundul vasului in care vom gati. Peste ea
punem sare si piper si o lingura de branza. Intr-un bol mai mic amestecam
usturoiul tocat impreuna cu rozmarinul si cimbrul. Tinand vasul intr-un unghi
de 45 grade, vom incepe sa cream straturile. Vom pune feliile de dovlecel peste
care adaugam 2 lingurite de branza si 1 lingurita din amestecul de usturoi,
sare si piper. Continuam cu un strat de felii de rosii peste care adaugam
amestecul de usturoi si 2 lingurite de branza. Continuam sa construim alternativ
randurile pana umplem vasul. In general, in vasul meu pot construi 8 randuri.
Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si coaceti 40 minute dupa care adaugati
restul de branza. Mai coaceti la cuptor pana branza se topeste si devine aurie.
3.
Smoothie cu rosii si
morcovi
– Reteta
pentru 2 persoane-
Ingrediente:
-
4 morcovi medii taiati in
bucati a cate 1,5 cm.
-
6 rosii medii.
-
1 fir de sare.
-
1 tulpina de telina.
-
1 lingurita de piper.
-
2 cuburi de gheata (in caz ca
vreti sa va racoriti).
-
2 linguri de zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Congelati timp de 30 de minute morcovii si rosiile. Le
veti pune in blender apoi treptat veti adauga telina si restul de ingrediente. Este delicious si foarte sanatos.
4.
Supa de rosii
– Reteta
pentru 8 persoane-
Ingrediente:
-
10 rosii oparite decojite si
taiate bucati mici.
-
2 morcovi.
-
2 tulpini de telina.
-
1 ardel gras.
-
1 ardel iute (optional).
-
paste (melci, spirale sau fidea).
-
patrunjel tocat
-
cimbru proaspat.
-
oregano proaspat.
-
Sare si piper.
Mod de preparare:
Taiati legumele (in afara de rosii) in cuburi mici si caliti-le in
putin ulei cu un pic de sare si piper.
Cand legumele s-au calit adaugati apa (in functie de cata supa vreti sa
faceti), cimbru si oregano apoi lasati fiarba. Adaugati rosiile cand legumele sunt
aproape fierte, Apoi taiati ardeiul iute pe jumatate, indepartati semintele, taiati-l in fasii subtiri si puneti-l in oala. Puneti pastele in supa si lasati
la foc mic pana ce acestea s-au fiert. La final adaugati patrunjelul tocat
marunt si potriviti de sare si piper.
5. Tortellini cu sunca si rosii
- Reteta pentru 4 persoane-
Ingrediente:
- 1 punga Tortellini con carne (250g) eu le folosesc pe cele de la Monte Banato.
- 2 cepe.
- 5 rosii.
- 2 catei usturoi proaspat.
- smanatana (dupa gust).
- busuioc proaspat.
- piper, sare.
Mod de preparare:
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se clatesc cu apa rece. Tocam ceapa marunt, apoi o adaugam in tigaia incinsa cu ulei si o calim 5 minute. Apoi tocam rosiile cubulete sau bucati mai mare (dupa gustul dumneavoastra) si le adaugam peste ceapa. Lasam sa dea un clocot, dupa care adaugam busuiocul impreuna cu cateii de usturoi tocati marunt. Adaugam smantana, condimentam cu piper si sare, apoi adaugam pastele. Amestecam si lasam sa dea un clocot. Se servesc fierbinti.
Enjoy!!
Alice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu