joi, 17 martie 2016

Reteta zilei - 17 Martie 2016

      Hello tuturor!
Astazi va propun o super reteta: Salata de vinete!
     Yum, sunt innebunita dupa vinete. Le-as manca oricand si oricum: in salata, la cuptor, prajite. Pe langa gustul deosebit, sunt foarte satioase si in plus dietetice (23 kcal / 100 g).
     Stiati ca sunt pe locul doi in terapia anticancer? Da, este adevarat.
     Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale. Acidul clorogenic accelerează metabolismul şi inhibă aportul de glucoză în intestine. Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi după varză, în terapia de prevenire a cancerului. 


Principalii constituenţi ai vinetei sunt: 
- conţinutul foarte ridicat de apă (93 la sută);
multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) şi minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan şi de iod) recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor şi a celor cu bronşită, deoarece aceste legume fluidizează secreţiile.

Deci? Avem din ce in ce mai multe motive pentru a manca vinete. 


Reteta mea este urmatoarea:
Salata de vinete


Numarul de porții: 4 porții 
Timpul de preparare: 15 minute
Timpul de gătire: 30 minute
Gata în: 40 minute
Dificultate: Foarte ușor 

Ingrediente:
2 vinete mari, cu coaja lucioasa si cu o consistenta usor pufoasa;
- 1/2 ceapa;
- 50 - 60 ml ulei;
- sare, zeama de lamaie dupa gust;
- optional: 1 lingurita de mustar, un galbenus de ou crud.

Preparare:
     Primul pas in prepararea salatei este coacerea vinetelor. Vinetele se coc prin contact cu o suprafata incinsa sau chiar cu flacara, pana cand coaja li se carbonizeaza si miezul devine moale, care miez se va inmuia. Este bune sa perforati coaja cu o furculita lasand loc aburilor si lichidului sa se scurga, altfel vinetele pot exploda cauzand accidente.Vinetele se curata bine de coaja, eliminand orice urme de arsura. 
     Vinetele tocate se pun intr-un castron si se adauga peste ceapa, 1 strop de sare, mustarul si galbenusul de ou. Uleiul se toarna in fir subtire in timp ce se amesteca cu o lingura de lemn intr-un singur sens. In final, salata se poate drege cu putina zeama de lamaie si are gustul si consistenta unei salate de vinete cu maioneza, doar ca nu contine chiar atata ulei. 
Pofta buna tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu